U petak, 09. aprila 2021. godine održana je biciklistička manifestacija „Ciklo fest“ u OŠ „Đura Jakšić“ u Srpskoj Crnji u okviru projekta „Tour de Banat 2“ koji je Opština Nova Crnja realizovala u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno – ekonomski razvoj - Banat d.o.o. uz finansijsku podršku  Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Treći po redu „Ciklo fest“ je organizovan u formi takmičenja u vožnji bicikla prema uređenom poligonu, sa akcentom na bezbednost saobraćaja, a u cilju razvijanja sposobnosti dece da usmere pažnju na kretanje tokom vožnje bicikla i bolje procenjuju svoje i kretanje drugih učesnika u saobraćaju (udaljenost, brzinu…). Na manifestaciji je učestvovalo 30 učenika III i IV razreda ove škole. Svi učesnici su nagrađeni biciklističkim kompletom (majica, biciklistička kaciga i rukavice), dok su šest najboljih učesnika koji su pokazali najbolje veštine i znanja nagrađeni i biciklima.

„Ciklo fest“ je predstavljao veliko finale projekta kojem je prethodila realizacija niza aktivnosti usmerenih na promociju i podizanje svesti o značaju biciklizma i cikloturizma u regionu, kao što su izrada „Studije za biciklističke politike“ koja će omogućiti dalju implementaciju politika i mera u ovoj oblasti, kako u opštini Nova Crnja, tako i drugim lokalnim samoupravama u Banatu, ali i edukacija o bezbednosti u saobraćaju 200 dece u osnovnim školama opštine Nova Crnja (tokom koje je svoj deci poklonjena svetlosna signalizacija za bicikl).
Cilj projekta „Tour de Banat 2“ je "doprinos održivom ekonomskom razvoju Opštine Nova Crnja, kroz jačanje i promociju turističke ponude i dodatno unapređenje preduslova za razvoj cikloturizma". Realizacija projekta je trajala 6 meseci, a ukupan budžet projekta je 1.201.000, RSD.

Izvor: https://www.facebook.com/739576983091402/posts/1327861600929601/